Table of Contents
Sälja foto
Proffstips: 8 saker att tänka på när du säljer foton på nätet
Av Mats Rydström
Här är sajterna där du kan sälja dina foton - och åtta tips på vägen.
Yuri Arcurs är den person som tjänar mest i världen på att sälja bilder på så kallade “microstock-sajter”, där vem som helst (med talang och tur) kan ladda upp och få sina bilder sålda.
Här delar han med sig av sina bästa tips.
1. Läs på!
Skaffa så mycket kunskap du kan innan du börjar. Glöm allt du vet om fotografering och läs, läs, läs! Det absolut bästa starttipset är min hemsida (www.arcurs.com) där jag i detalj beskriver var man ska registrera sig, vad man ska ta bilder på och så vidare.
2. Bra utrustning är inte allt
De flesta nya kameror är bra nog, men jag har också tagit flera bilder med mobilen som säljer väldigt bra. Med kunskap i redigering kan du till exempel förminska ett original, som är lite oskarpt i fullformat, till 50 procent och få ganska god skärpa.
3. Eftersträva teknisk perfektion
Du behöver inte vara proffsfotograf men du måste vara väldigt kvalitetsmedveten som amatör, känna till en lång rad tekniska begrepp som fringing, moiré, kompression och hur du använder Photoshop. Det krävs att dina bilder är tekniskt perfekta och det krävs hårt arbete för att leva upp till sajternas ganska strikta kriterier.
4. Arrangera bilder
Om du bara tänker dig att ta bilder där du ser dem så kommer du att få jobba väldigt hårt, det är inte den typ av fotojournalistik som lämpar sig bäst för microstocksajterna. Bäst är att arrangera specifika situationer där du har kontroll och kan säkerställa att motivet såväl som tekniska aspekter som ljus är tillräckligt bra.
5. Hitta en stil, bli en profil
Branding, en personlig profil, är viktigt men problemet är att du måste komma in på sajternas topp 10-ranking för att dra nytta av detta, annars betyder det ingenting. För att stärka ditt personliga varumärke gäller det verkligen att du blir en av de här ikonpersonerna som placerar sig högst upp.
6. Tänk kommersiellt
Kändisar, nyhetshändelser och annan typ av redaktionell fotografi är inte särskilt bra försäljningsmässigt. Tänk i stället på vilka typer av stora industrier som finns: datorer, telefoner och webben, oljeindustrin, bankväsendet, finansvärlden… alla dessa har bruk för bilder och om du tänker så och tar bilder som kan användas av dem kommer du att sälja väldigt bra.
7. Sprid riskerna
Är din ambitionsnivå ett heltidsarbete gäller det att sprida ut bilderna så mycket som det är över huvud taget är möjligt, från de största till de minsta agenturerna. Problemet med det är all administration som krävs och löneutgifter till medarbetare för att klara av att hantera och ladda upp alla dessa bilder.
8. Låt dig inte knäckas
Ha alltid i bakhuvudet att detta är en väldigt tuff, konkurrensutsatt bransch. Dina bilder kommer att refuseras och avvisningarna kan vara hårda. Ta det med ro, luta dig tillbaka och fundera allvarligt på vilka tekniska, och inte bara konstnärliga aspekter, som du kan förbättra.
Här kan du sälja dina bilder
Shutterstock
Antal bilder: 4,8 miljoner
Minimistorlek: 2,5 megapixel
Betalning: 0,25 dollar per nedladdning (cirka 1 krona och 80 öre).
Här prenumererar köpare på ett maxantal nedladdningar på månads- eller årsbasis och den utbetalda avkastningen till fotograferna är hög relativt till prenumerationsavgiften. Har även illustrationer och vektorgrafik. Beskrivs som grundstenen till en inkomst i microstockbranschen.
Istockphoto
Antal bilder: 3,6 miljoner.
Minimistorlek: 2 megapixel.
Betalning: 20-40 procent av försäljningen.
Den kanske mest välkända av mikrobildbyråerna, som sedermera köpts upp av Getty Images. Har också anammat prenumerationsmodellen, men låter köpare betala för enskilda bilder, prissättningen beror på storlek. Låg del av vinsten, som dock ökar till 40 procent om du väljer att ge dem ensamrätt till dina bilder.
Dreamstime
Antal bilder: 3,9 miljoner.
Minimistorlek: 3 megapixel.
Betalning: 50-80% av försäljningen.
Rumänsk-amerikansk sajt med högre marginal för fotografen som baseras på hur mycket din bild hittills sålt. Däremot sker inga utbetalningar förrän du kommit upp i 100 dollar. Har även en helt gratis sektion.
Stockxpert
Antal bilder: 2 miljoner.
Minimistorlek: 0,5 megapixel.
Betalning: 50 procent av försäljningen.
Ställer lägre krav på bildstorlek men däremot högre på kvalitet. Du måste skicka in dina fem bästa bilder, redovisa din utrustning och erfarenhet för att godkännas.
Crestock
Antal bilder: Ingen uppgift.
Minimistorlek: 3,8 megapixel.
Betalning: 20-30 procent av försäljningen.
Norsk sajt som liksom de andra erbjuder antingen fast pris eller prenumeration, och satsar på enklare och snabbare uppladdningsgränssnitt. Här krävs ingen ansökan för att bli medlem men de bilder du laddar upp kommer att utvärderas och eventuellt refuseras.
Fotolia
MostPhotos
MostPhotos.com sälj semesterbilder