Table of Contents
Röda hund
Källa: Sjukvårdsrådgivningen
Allmänt
Röda hund är en smittsam virussjukdom. Man kan till exempel bli smittad när någon som är sjuk hostar eller nyser. Sjukdomen är oftast lindrig för den som får den, men om en gravid kvinna blir sjuk kan fostret få svåra skador. På mödravårdscentralen får man därför göra ett test som visar om man har haft röda hund. Man kan inte vaccinera sig när man är gravid eftersom det också kan skada fostret. I stället får man vaccinera sig efter förlossningen.
Eftersom de flesta barn vaccineras är röda hund mycket sällsynt. I många andra länder är sjukdomen däremot vanlig och skulle snabbt komma tillbaka om vi skulle sluta med vaccination i Sverige.
Från att man smittats tills sjukdomen bryter ut kan det gå mellan två och tre veckor. Man brukar bli frisk efter några dagar.
Symtom
Om man har röda hund är det vanligt att man får snuva och svullna lymfkörtlar, särskilt i nacken. Man känner sig oftast inte särskilt sjuk.
Efter några dagar brukar brunaktiga eller blåröda utslag sprida sig från ansiktet och ner över armarna och benen. Man kan också få feber och ont i lederna.
Behandling
Det finns ingen behandling som hjälper mot röda hund, men sjukdomen går över av sig själv efter några dagar. Man kan behöva ta det lite lugnt, precis som vid en vanlig förkylning.
När ska man söka vård?
Om man misstänker att man har fått röda hund bör man ta kontakt med en vårdcentral. Om man är gravid och orolig för röda hund kan man ringa en vårdcentral eller mödravårdscentral. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.